Translate

vineri, 18 ianuarie 2013

"Iubirea care-nvinge moartea" - episodul 6


Din boxele cuplate la laptop,exploda un sunet cald de flaut,insotit de clinchetul vibrafonului;lacrimi de cristal,picurate pe tastele de argint ale sufletului.
-Aaaaa;…Ilinca Cerbacev;….cu florile iubirii
-O fi ma;…dar lasa-l dracului mai incet;….ca urla de zagane toate geamurile!
-Yep;…dar pentru asta,fa-mi si mie,o ”remorcare planoare”;…ca singur,nu mai pot sa ma ridic d-aici!
Ajutat,de mina-ntinsa-n scirba de musafir,gazda se ridica cu greu;si se prabusii imediat sfirsit pe pat;linga computer.Se-ntinse,cit era de lung;si cu vadita greutate,reduse la limite rezonabile,volumul melodiei.Se-ntinse pe spate;intr-o stare clara,de stupore.Versurile melodiei,nu-i spuneau mai nimc;nu se putea regasi-n mesajul lor;dar,nici nu mai putea,sa le comenteze;asa cum ii statea deja,in obicei.Asculta,indifernt;folosindu-se de timpul oferit de curgerea melodiei,ca sa-si mai revina;din crincena betie.
-Maaaa;…la ce pula mea;dai din picioare,de parca mergi pe bicicleta?…Or s-apropie coma alcoolica?…Sa chem in pula mea,salvarea;sa nu zica p-orma ma-ta,ca te-am baut si fumat,dar te-am lasat sa mori linga mine;…ca doar,o stii cum e!…
-Nuu maa;-mormaii cu greu si cu privirile perdute gazda;apoi,cu ochii sticlosi si transpirind abundent aproape urla;rupt total de contextul situatiei-Zlinuuu’!Woaaaannnaaa!Vria tataaaa!Fuge totu’ cu mine!Woaaaannnaaa!Woaaaannnaaa!Iiiitaaa‼!Vriaaaa!Reduc motoru’!Urmaresc avionu’ cu comenzileee!…Ochii pe bila de la clinometru!Bila se duce in exterioru’ rotirii!…Mina atrage bila,si picioru’ respinge bila!…Aaasa!…Deci!Mansa-n bord;si pe partea opusa angajarii!Asta ca sa-l scot din inclinare!…Si palonier de parte opusa rotirii!…Asta,ca sa opresc rotirea!Haaaaidaaa,haaa!Mansa-n bord si palonierele la mijloc!….Il las sa cada,pina am pe vitezometru 160;si-apoi,cu comenzi line si ferme,aduc mansa si palonierele pe 0;dau motor,si-ncep redresarea!…Aaaasa;…copacel copaceeel!….Heeepaaa!…Oops!…Hai,ca se redreseaza!…
-Pffhaai da mine!…In pula mea;al dracului sa fie ala care o mai bea cu tine!…Trateaza-te-n pula mea!…Trateaza-te;si lasa-n pula mea,laba si bautura!Ca ieetii cum faci!…Ti s-au suit dracului la cap!
-Maa;…pfff;…Am cretina senzatie,…ca sint,ubicuu!-spuse sfirsit de puteri gazda;aproape amuzat,de unda de panica care-ncepea sa-i dea tircoale.
-Auuu;…acuma-ncepi,sa inventezi cuvinte?!…Raauuu;ai mai ajuns!
-Maa;…ubicuu,inseamna a fi prezent,in doua sau mai multe locuri,in acelas timp!…Mai pune si tu-n pula mea;mina pe un dex;sa-ti mai deschizi si tu,orizonturile culturale!…Remorcheaza-ma si pe mine;sa ma tirez sa ma pisi;…si p-orma merg sa fac o cafea. -spuse gazda,cu ochii impaienjeniti de oboseala si alcool;dar vadit amuzat,de ignoranta musafirului.
Ajutat in badjocura de musafir,gazda se ridica-n capul oaselor.
Din boxe,tisni un „hit” al circiumilor anilor ’90.Gazda,devenii atenta.
-Aaaa; „trenu' vietii„!…Baga Costele tata!…Baaaagaaa!…Baaga;bagate-ai pula-n ea da viata! –exclama,cu un suspin plin de obida gazda.
Cazut pe ginduri,gazda privea pierdut in covor,si calde siruri de lacrimi,isi incepusera cursa durerii pe obraji.Mormaia,vadit tulburat;cuvinte numai de el stiute.
-Ce-ai ma?…Or ti-a intrat pula,in coborire de avarie?…Tu chiar nu realizezi,cit poti fi de patetic?
-Eh;…ce stii tu,man!…Fericiti;cei sarmani cu duhu’!…Trenu’ vietii,fraatilii meu;are 2 statii!Una-i pizda ma-ti din care iesi;…si statia terminus,ii groapa-n care intrii!…Ca mergi la clasa-ntii;ca mergi pe tampoane,platesti oricum!Platesti;fratele meu!….Platesti;bagati-ai pula-n ea de viata!….Platesti;cu visele tale,cu lacrima ta!…Biletele celor de la clasa-ntii!…In fine…Hai ca o tai sa fac o cafea;ca daca mai stau mult si-ascult asta,…sparg tot in casa!
Spunind asta,gazda se ridica-n picioare sovaielnic.Abia se mai tinea pe picioare!Avea senzatia,ca totul arde-n el!Se tira impleticindu-se,spre usa;dind impresia,cui il privea,unei papusi dezarticulate;frunza pierduta,pe aripa vinturilor vietii.Statea pironit in mijlocul camerei,privind pierdut;fotografiile de pe pereti!…La un moment dat,din boxe,incepu sa curga  acordurile,unui tango-romanta.Pe masura,ce versurile melodiei se derulau,gazda suferea transformari cromatice vizibile.Din vinat-pamintiu,real tribut,adus depresiei si bauturii,devenea tot mai palid!Statea-ncrincenat in mijlocul camerei,cu sufletul total pustiit;si lacrimi fierbinti,ii siuroiau pe obraz!Cu-n tipat de fiara ranita,se prabusii in genunchi;…cu capu-n pamint;si complet ravasit,se lasa total coplesit de mesajul melodiei.
-Dooorrryyyyy!…-rasuna,urlet de fiara ranita;amestec,de foc si otrava;chintesenta,a desnadejdii din sufletul pirjolit al gazdei.
Totul in sufletul gazdei,era o sfisiere!Rug de foc si otrava;ardea-n sufletul bolnav si chinuit al unui om;ce avea sa ramina pentru totdeauna,singur!Musafirul,avu discretia de-a se abtine de la orice comentariu!
Din boxe se auzea,indurerata chemare a Gigi Margai!…Musafirul,asculta picat pe ginduri,melodia-n care,era atita durere resemnata,si un dram de speranta;…pierduta!
Privea-n pahar;…poate,scirbit de scena la care asista;poate,macinat si el,de jarul unui dor nestins;niciodata,marturisit!Intr-un tirziu,privind in pahar,cu glasul gituit,musafirul spuse soptit,ca pentru sine:
-Ma;esti tu,nebun;…dar muzica ta de divort,…e de divort;frate!...Iar felu’ cum le ordonezi,chiar ca are daru’ sa te suie pe pereti…-spuse musafirul,vadit tulburat.

....................................................................................................................................................

sfirsitul episodului 6                                                                                                              (va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu